Πολιτισμός

«Η ψυχή του πολιτισμού είναι ο πολιτισμός της ψυχής»

Η Νέα Σμύρνη με την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά που την συνοδεύουν από την Μικρά Ασία επιβάλλεται να πρωταγωνιστεί σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις του πολιτισμού.

Καθήκον της δημοτικής αρχής αποτελεί η διαφύλαξη της παράδοσης μέσα από την διατήρηση της μνήμης και της φυσιογνωμίας της πόλης, η προβολή της δημιουργικής πολιτιστικής έκφρασης του σήμερα, η παροχή ποιοτικών ερεθισμάτων μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό του πολιτισμού για το αύριο.

Ο πολιτιστικός σχεδιασμός πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην δημιουργία, την έμπνευση και την ψυχαγωγία. Να ανοίγει διαύλους επικοινωνίας και επιμόρφωσης μέσα από προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, σεμινάρια, εκδηλώσεις αφιερωματικού χαρακτήρα, διαλέξεις, απαγγελίες ποιημάτων. Να υποδέχεται περισσότερους πολίτες και για περισσότερα είδη πολιτιστικών τάσεων.

Προσδοκία όλων είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των ήδη θεσμοθετημένων κύκλων εκδηλώσεων αλλά και η καθιέρωση νέων σε χώρους όπως ο Γαλαξίας που μπορεί να μετατραπεί σε πολυδύναμο χώρο πολιτισμού και το Άλσος Νέας Σμύρνης, όπου το φυσικό κάλλος μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά με μελωδίες, εικόνες και ήχους.

Ο πολιτισμός δεν γνωρίζει περιορισμούς. Αγκαλιάζει άπαντες, μικρούς και μεγάλους. Ενσωματώνει καταξιωμένους και νέους δημιουργούς από το εθνικό -και γιατί όχι- το διεθνές στερέωμα. Προσεγγίζει με θέρμη τη νέα γενιά καλλιτεχνών που αναζητά βήμα για να επικοινωνήσει το έργο της, που ψάχνει ευκαιρίες για αυθεντική, δημιουργική και ελεύθερη έκφραση. Και φυσικά δεν λησμονεί το τοπικό πολιτιστικό δυναμικό που όχι μόνο πρέπει να αναδεικνύεται, αλλά και να προσκαλείται για τον πολιτιστικό σχεδιασμό της πόλης.

Ο πολιτισμός αποτελεί διέξοδο για επικοινωνία και ψυχαγωγία, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας. Δείκτης πολιτισμού είναι το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει μία γειτονιά, μία πόλη, μία χώρα. Το μεγαλείο του πολιτισμού δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την αφθονία και το μέγεθος του πλούτου. Για παράδειγμα, ακόμη κι αν λόγοι περιοριστικής πολιτικής δεν επιτρέπουν παραμυθένια παγοδρόμια και φανταχτερά carousel, τα παιδιά, οι πιο αγνοί και δημιουργικοί αποδέκτες των μηνυμάτων του πολιτισμού, παίρνουν χαρά και αποδίδουν σε εμάς πολλαπλάσια ικανοποίηση φιλοτεχνώντας κάρτες, συμμετέχοντας σε καινοτόμα διαδραστικά παιχνίδια, ιχνηλατώντας παραμύθια, πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την ομαδικότητα, την αλληλεγγύη και τη δημιουργία.
Λίστα Ενημέρωσης